Utbildad designer och konstnär

Hej! Trevligt att du blev intresserad av att besöka denna sida!

art.lanagraphic upptäcker du konstverk av konstnären Svetlana Leuchuk (konstnärens namn – Lana). Du kan titta på bilder från olika evenemang, där Lana deltog och få lära känna hennes konstnärliga liv och själ.

Lana är en yrkesverksam konstnär med utställningar i Sverige och utomlands (Europa, Asien och USA). Hennes konstverk finns i offentliga och privata samlingar, samt framträder i publikationer och böcker för konstgallerier och museer internationellt.  Hon är soloföretagare i Lanagraphic sedan 2014 och 2016 utnämndes Lana till Årets Nybyggare i Blekinge län. Det är den regionala versionen av det pris som kung Carl XVI Gustaf delar ut på riksnivå varje år. Priset är instiftat av Internationella Företagarföreningen i Sverige, IFS, för att uppmuntra driftiga personer som invandrat till Sverige och startat företag. Om du vill se några bilder från ceremonin, se gärna via länken här.

Lana har två högre utbildningar. Först studerade hon konst, slutfört sin utbildning med inriktning lärare i bildkonst och arbetade som lärare på en konstskola för barn och unga i Belarus. I Sverige arbetade hon som kursledare i akvarell- och akrylmålning för vuxna på Litorina Folkhögskola i Karlskrona. Utöver sin konstnärliga utbildning har Lana över 15-års arbetslivserfarenhet inom digitalt visuellt skapande. Den andra examen är filosofie kandidatexamen med inriktning mot interaktionsdesign från Linnéuniversitet. Med denna erfarenhet har hon slipat sin kreativa förmåga och utvecklat ett skarpt öga för detaljer i kreativa processer som omfattar konst och design, vilket kompletterar varandra värdefullt. 

Lana är en kreativ själ som har arbetat från teckning, målning och grafisk scribing på event till grafisk formgivning för webb och tryck. Lanas främsta styrka är hennes ständiga intresse för nya upplevelser och utmaningar. I sin yrkesroll vill hon fortsätta utveckla kreativa förmågor och bidra till ett gladare, öppnare och vackrare samhälle på alla sätt som möjligt.

Inspiration

Pittoreska städer, den vackra naturen, familjen, vännerna, resor såväl som träff med konstnärer ger henne inspiration för nya målningar och nya idéer. Varje tavla målas med känsla, och genom målningar vill hon väcka betraktarens känslor och tankar och ge också utrymme för personlig tolkning av konsten. Det finns en rörelse i varje bild. Ofta hämtar Lana inspiration från resor, från städer och platser som hon besökte och människor som hon träffade. Om du är nyfiken på några resebilder, kan du se dem här.

Lana målar i akvarell och akryl, tecknar med blyerts och tusch, samt gillar att experimentera. Motiven för målningar kan vara natur och djur, men människor är oftast i fokus i målningar. Lana fångar rörelse och de olika känslorna som man upplever, och vill behålla dem i bild.  Varje tavla berättar en historia. Lana Leuchuk är född 1976, uppväxt i Belarus och sedan sommaren 2010 bor hon i Sverige. Det var från detta år Lanas spännande resa inom konst- och designvärlden började. I Karlskrona hittade hon sin inspiration att driva egen design & art studio som ligger nu på Lumavägen 1.  

Arbetslivserfarenhet senaste 10 år

Frilansade grafisk designer och konstnär
2009 – nuvarande
Arbetade multidisciplinärt inom visuell kommunikation, från logotyper, trycksaksdesign till utveckling av hemsidor i WordPress.
Utvecklade visuella identiteter, grafisk formgivning till olika varumärken. Designade broschyrer, kataloger, kalendrar och dammagasin. Ett utval av kunder och projekt: Green Business Team AB, Carex of Sweden, Fastighetsbolaget Lindparken, HESI Förvaltnings AB.
Producerade originalmålningar för privata personer, företag och organisationer.
Ledde personalaktiviteter och art & team evenemang för företag, på uppdrag av bland annat GK Sverige, Malvacom, Karlskrona kommun.

Produktdesigner
The Sustainability Collaborative Karlskrona | September 2022 – januari 2023
Utvecklade innovativa koncept för digitala produkter och arbetade över hela designprocessen.
Samarbetade med intressenter för att skapa meningsfulla, användarvänliga och estetiskt tilltalande layouter och illustrationer för digitala produkter.
Planerade och genomförde undersökningar, intervjuer och utvärderingar för att identifiera trender, intressentarnas behov och produktens ”pain points”.
Designade Planet Guardian Character, grafiska komponenter, en interaktiv prototyp av en bok och utvecklade en landningssida för “The Sustainability Literacy Program”.
Formgav en ny logotyp till utbildningsprogrammet “Leadership for Sustainable Societies”.

Kursledare
Litorina folkhögskola Karlskrona | 2020 – 2023
Undervisade grundläggande kunskaper i akvarell- och akrylmåleri, dess tekniker, material och verktyg. Teoretiska kunskaper värvades med praktiskt arbete om färglära, ljus och skuggor, perspektiv, analys av formen, struktur, yta, proportioner och komposition inom ämnen landskap, djur & blommor, stillében, människans kropp & porträtt.
Organiserade utställningar i slutet av varje termin där deltagare visade upp sina målningar på Litorinas galleri. Se mer här.

Evenemangsarrangör, utställningskoordinator och producent
The Arts Dot Karlskrona | 2018 – 2021
Designade och etablerade ett projekt The Arts Dot där jag har tagit ett namn, concept och grafisk profil (läs mer här)
Arbetade med strategi, planering och koordinering av internationella evenemang och interaktiva konstupplevelser, för att främja kultur, stärka närvaron av konst i Karlskrona och Blekinge, koppla ihop konstnärer, gallerier, företag och de som älskar konst.
Ansvarade för budgethantering, marknadsforing och logistisk planering.
Konceptvisualiserade konstutställningar och utvecklade program.
Kommunicerade med konstnärer och olika aktörer.
Skapade logotyp och visuell identitet som hjälpte till att etablera den unika varumärkesnärvaro på webb och i tryckt format.
Grundade en ideell förening Konst I Blickpunkt 2019 för att utveckla evenemang under namnet The Arts Dot vidare. Arbetade med att stärka närvaron av konst i Blekinge, Sverige, för att koppla ihop konstnärer, gallerier och de som älskar konst (läs mer om det här).

Live Illustratör
2015 – 2019
Tecknade live på konferenser och workshop (graphic scribing). På uppdrag av bland annat Region Blekinge, NetPort Science Park Karlshamn och Blue Science Park Karlskrona. Se bilder från olika event här.

Konstnärsgäst i #Alla Tecknar
Konst i Blekinge, Region Blekinge | 2018
Arbetade tillsammans med konstnären och illustratören Mattias Olsson under konstturné #Alla Tecknar, ett projekt för barn och unga, för Konst i Blekinge och Kulturcentrum Ronneby konsthall, Region Blekinge och Ronneby kommun.

Projektassistent och grafisk designer
NetPort Science Park Karlshamn | 2017
Ansvarig för det visuella utseendet av ett EU-projekt Boosting Business Integration through joint Vocational Education Training (BBVET).
Skapade marknadsföringsmaterial för projektet: broschyrdesign och certifikat.

Utbildning

Linnéuniversitetet, Kalmar, Sverige
2020 – 2023
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot interaktionsdesign

Bobruisk yrkeshögskola för brukskonst, Belarus
1993-1998
Examen i pedagogik med undervisningsmetodik i bildkonst, ritning och yrkesutbildning
Lärare i bildkonst och teckning
Konstnär

Medlem i

Svenska Tecknare
Illustratörcentrum
Konstrundan Blekinge

Europa – USA – Asien

Lanas första separatutställning i Sverige 2012 hade titeln Riktning Skandinavia – ett uttryck för nystart och de utmaningar som mötet med Sverige betyder. Hon visade tavlor i akvarell i rena färger vilka symboliserade en stämning av den nya miljön. Konstutställningen på Litorinas lilla galleri var en succé, många tavlor var sålda.

Sedan dess tog konstnären del i olika tävlingar, arbetat med olika projekt och deltagit i internationella utställningar och evenemang i Europa, USA och Asia.  Med denna internationella värdefulla erfarenhet, utvecklat hon sitt konstnärskap. Hennes verk representeras av gallerier, organisationer och museer i Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Schweiz, Sydkorea, Sverige och Belarus. Lana har fått några utmärkelser för hennes arbete inom konst, konstverk som framträtt i betydande publikationer och böcker för konstgallerier och museer. Svetlana är medlem i Konstrundan Blekinge, Illustratörcentrum, Svenska Tecknare, Design Sweden, TRENIQ Storbritanien och representerad av en fransk agentur Singulart.

The Arts Dot event

Med önskan att bidra till stadens kultur, med hänsyn till Karlskronas kulturella intressanta miljö initierade Lana ett projekt 2017. Idén var att skapa en årlig internationell händelse med konstutställningar för samtidskonst, där nationella och internationella konstnärer och konstintresserade kan träffas, dela med sig och skapa en kreativ anda tillsammans. Att skapa ett evenemang som öppnar upp för upplevelsebaserade aktiviteter med konst som en bärande komponent. Uppmuntra allmänhetens konstintresse, i syfte även att öka omfattningen av konsten och bygga upp en internationell ömsesidigt samarbete.

The Arts Dot har arrangerat internationella utställningar 2018, 2019 och 2021. Karlskroniter och gäster upplevde konstverk av konstnärer från Brasilien, Spanien, Italien, Tyskland, Frankrike, Luxemburg, Finland, Polen, Belgien och Hongkong, samt svenska konstnärer från Blekinge och Skåne. Läs mer om The Arts Dot här.

Ett urval utställningar och projekt

2023

Sverige. Ljusglimtar i mörkret på Johannishus Gods gallery.
USA. Artbox Expo Miami – Art Basel Art Week, Spectrum Miami Art Fair, Mana Wynwood Convention Center.
USA. Leaders Protagonists of Art at Washington, DC Convention Center, Washington.
Sydkorea. Busan International Art Festival, International Culture and Art Forum. Invigningsceremoni på Busan Citizen Hall Auditorium.
Sverige. Live-målning The Arts Dot på Skärgårdsfestivalen i Karlskrona.
USA. No Boundaries – Faith, Superb Gallery of Art, New York.
Sverige. Händelser vid vatten, Saxemara.

2022

USA. Artbox Expo, Art Basel Week, Miami.
Spanien. Samlingsutställning, konsthall Casa del Arte, Palma de Mallorca.
Sverige. Separatutställning, galleri Pinaulen, Karlskrona.
Italien. Biennale Art Expo, Tana Art Space Venedig.

2021

Sverige. Separatutställning «Konst under pandemin», Litorina’s gallery, Karlskrona.
Sydkorea. 7th Geoje International Art Festival, Haegeumgang Theme Museum.
Sverige. Konstrundan Blekinge, samlingsutställning på kulturcentrum Ronneby konsthall. Öppen atelje Lanagraphic, Karlskrona.
Sverige. Recovering with art, nature and virtual reality, The Arts Dot. Skärva Herrgård och Konstnären & Pinaulen galleri, Karlskrona.
Spanien. Samlingsutställning, Valid World Hall, Barcelona.
Sverige. Konstnären & Pinaulens lilla galleri, Karlskrona.

2020

Schweiz. Samlingsutställning Artbox Gallery Zürich.
Sverige.  Samlingsutställning, Konstnären & Pinaulen.
Sverige.  Modehuset Kronan Karlskrona.
Sverige. Konstnären & Pinaulen galleri, Karlskrona.

2019

Sverige. Två-konstnärs utställning i ett galleri Kvarnplan, Mor Oliviagården Ronneby.
Sydkorea. Internationell Konstfestival Haegeumgang Theme Museum, Geoje.

Schweiz. Artbox Gallery Zürich.
Sverige. Kulturrundan Aspö, Drottningskärs Kastell Aspö.
Schweiz. Art Expo Konstfestival i Zürich.

Sverige. The Arts Dot, en internationell konstfestival, Karlskrona.
Sverige. Konstrundan i Blekinge.

2018

Belarus. Samlingsutställning «Калядныя сустрэчы», konsthallen Zhodzina History Museum.
Sverige. Vårsalon, sommarutställning och Julsalon, Konstnären & Pinaulen, Karlskrona.

Sverige. The Arts Dot, en internationell konstfestival, initiativtagare och arrangör, Karlskrona.
Sverige. Separatutställning «Städer. Linjer, former och färger», Lanagraphics galleri, Karlskrona.
Italien. Samlingsutställning «We Contemporary» och en officiell presentation av en bok “The Faces of Contemporary Art”, ett museum of Job Foundation, Palazzo Castrone di Santa Ninfa, Palermo.
Belgien. Jurybedömd internationell konstutställning International Biennal of Flanders, Oud Sint Jan Museum, Bruges.
Sverige. #Alla Tecknar, sommarkonstturné för unga i Blekinge, arrangerades av Region Blekinge, Kulturcentrum Ronneby och Ronneby kommun.
The USA. Samlingsutställning «New, Cool and Talented» at the Armory Artweeks New-York, Artbox.projects New York 1.0. i Stricoff Gallery, New York.
Italien-USA. Representerad av ett galleri RossoCinabro som är på listan av top-10 gallerier i Rom.
Italien. Samlingsutställning European Intercultural Activity, Milan – Rome, Museo D’Arte e Scienza Milano, E-Campus University Rom.

2017

Sverige. Separatutställning «Livet, Medvetenheten och Själen», Litorina fhsk galleri, Karlskrona.
Italien. Jurybedömd internationell konstutställning, Diocesan Museum Francesco Gonzaga, Mantova.
Sverige. KNA Design Market på Skärgårdsfesten, Karlskrona.
Italien. Finalist av årets Milan International Art Award. Visning av konstverk och prisutdelningen med Vittorio Sgarbi i Dal Verme Theater, Milano.
Italien. Internationell konstfestival ANIMA MUNDI, under 57 Venice Art Biennale. Palazzo Ca’ Zanardi, Venedig.
Sverige. Separatutställning «Colorful shapes», Galleri Marcus, Ystad.
Italien. Internationell Biennale d’Arte Peschiera Del Garda, Verona, Italien.

2016

Sverige. «Årets Nybyggare i Blekinge 2016» och konstutställning på prisutdelnings dag på Residenset i Karlskrona.
Italien. The Contemporaries at Uffizi, Palazzo Ximenes Panciatichi, Florens.
Frankrike. Konstmässa Le Carrousel du Louvre Paris. Mottagare av Gran Prix Louvre Artistic Value Certificate.
Belarus. Separatutställning under projektet Different people, Café-club Faces, Minsk.
Italien. Deltagandet på Florence Design Week, Grand Palazzo Borgnese, Florens.
Frankrike. Jurybedömd konsutställning «Top 60 Masters of Contemporary Art 2016», Slott Château Saint-Martin-de-la-Garrigue Montagnac.
Sverige. Separatutställning, Gallery Annexet, Sölvesborg.
Storbritanien. Parallax Konstmässa I London.

2015

Polen-Tyskland. En målning på ett uppdrag för EU projekt South Baltic Programme 2014-2020 med titeln «Blå och grön tillväxt”. Målningen överlämnades till en officiell representant och till en polsk minister för infrastruktur och utveckling på Kick-off konferensen av Interreg South Baltic Programme 2014-2020, Ystad-Świnoujście / Szczecin. Målningen visades ut senare på konsthallen i Rostock.
USA. Red Dot Art Fair Miami, representerad av ArtTour International, New-York.
Tyskland. Två-personers konstutställning, med konstnären Petra Kossick, «Atelier und Praxis für Kunsttherapie», Cottbus.
Sverige. Separatutställning på sjukhusets restaurang, organiserad av Landstinget Blekinge konstklubb i Karlskrona.
Sverige. Separatutställning, Konstnären & Pinaulen, Karlskrona.

2014

Polen. Samlingsutställning «Integration» i Szczecin, organiserad av EU projekt SBTP med medverkan av ett galleri KH i Karlskrona.

2013

Sverige. Separatutställning «En tjej, en pensel och färg», Litorina fhsk, Karlskrona.

2012

Sverige. Separatutställning «Riktning Skandinavia», ett uttryck för nystart och de utmaningar som mötet med Sverige betyder. Litorina fhsk, Karlskrona.

Vill du köpa konstverk av Lana?

Bland bilder här på hemsidan finns målningar till försäljning, som du kan också se och köpa i ateljén på Lumavägen i Karlskrona, eller beställa online.

Hittar du inte den perfekta målningen här, eller vill du beställa målningar efter egen idé och önskan? Tveka inte att kontakta konstnären och berätta det du vill ha!

Kontakta om du har några frågor eller vill besöka ateljén.

Ha det så fint!