Lana

Instagram

Om konstnären

Hej! Trevligt att ni blev intresserade av att besöka denna sida!

art.lanagraphic upptäcker du konstverk  av konstnären Svetlana Leuchuk (konstnärens namn Lana), du kan titta på bilder av olika evenemang där hon deltog och just får känna lite hennes konstnärliga liv och själ.

Svetlana Leuchuk född 1976, uppväxt i Belarus och sedan sommaren 2010 bor Svetlana i Sverige. I Karlskrona hittade hon sin inspiration att skapa konstverk och driva egen design & art studio på Lumavägen.  Från sommaren 2021 har hon också sin andra ateljé på landsbygden Möljeryd, på den pittoreska platsen i Ronneby kommun, nära naturen och i omgivningen av sjöar.

Lana har studerat konst och slutfört sin utbildning med inriktning lärare i bildkonst och teknisk ritning. Hon har jobbat också som grafisk designer och illustratör i många år. Dessa kreativa processer som omfattar konst och design, korsbefruktar varandra värdefullt.

Europa – USA – Asien

Svetlanas första separatutställning i Sverige i 2012 hade titeln Riktning Skandinavia – ett uttryck för nystart och de utmaningar som mötet med Sverige betyder. Hon visade tavlor i akvarell i rena färger vilka symboliserade en stämning av den nya miljön. Konstutställningen på Litorinas lilla galleri var en succé, många tavlor var sålda.

Sedan dess tog konstnären del i olika tävlingar, arbetat med olika projekt och deltagit i internationella utställningar och evenemang i Europa, USA och Asia.  Med denna internationella värdefulla erfarenhet, utvecklat hon sitt konstnärskap. Hennes verk representeras av gallerier, organisationer och museer i Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Schweiz, Sydkorea, Sverige och Belarus. Svetlana har fått några utmärkelser för hennes arbete inom konst, konstverk som framträtt i betydande publikationer och böcker för konstgallerier och museer. Svetlana är medlem i Konstrundan Blekinge, Illustratörcentrum, Svenska Tecknare, Design Sweden, TRENIQ Storbritanien, VIDA artist USA och representerad av en fransk agentur Singulart.

Inspiration

Pittoreska städer, den vackra naturen, familjen, vännerna, såväl som resor, träff med konstnärer ger henne inspiration för nya målningar och nya idéer. Varje tavla målas med känsla och kärlek, och genom målningar vill hon skicka en positiv energi till människor, väcka betraktarens känslor och tankar och ge också utrymme för personlig tolkning av konst. Och det finns en del av konstnärens själ i varje bild.

Svetlana målar i akvarell och akryl, tecknar med blyerts och tusch, gillar att experimentera, prova nya stilar och tekniker, tillämpar en lekfull attityd när hon målar. Motiven för målningar kan vara natur och djur, men Människor är oftast i fokus i målningar. Svetlana fångar rörelse  och de olika känslorna som man upplever, och vill behålla dem i bild.  Varje tavla berättar en historia.

The Arts Dot

Med önskan att bidra till stadens kultur, med hänsyn till Karlskronas kulturella intressanta miljö initierade Svetlana ett projekt 2017. Idén var att skapa en årlig internationell händelse med konstutställningar för samtidskonst, där nationella och internationella konstnärer och konstintresserade kan träffas, dela med sig och skapa en kreativ anda tillsammans. Att skapa ett evenemang som öppnar upp för upplevelsebaserade aktiviteter med konst som en bärande komponent. Uppmuntra allmänhetens konstintresse, i syfte även att öka omfattningen av konsten och bygga upp en internationell ömsesidigt samarbete.

The Arts Dot har arrangerat utställningar 2018, 2019 och 2021. Karlskroniter och gäster upplevde konstverk av konstnärer från Brasilien, Spanien, Italien, Tyskland, Frankrike, Luxemburg, Finland, Polen, Belgien och Hongkong, samt svenska konstnärer från Blekinge och Skåne. Läs mer om The Arts Dot här.

Vill du köpa konstverk av Lana?

Bland bilder här på hemsidan finns målningar till försäljning, som du kan också se och köpa i ateljén på Lumavägen i Karlskrona, eller beställa online.

Hittar du inte den perfekta målningen här, eller vill du beställa målningar efter egen idé och önskan? Tveka inte att kontakta konstnären och berätta det du vill ha!

Kontakta om du har några frågor eller vill besöka ateljén.

Ha det så fint!

Ett urval utställningar och projekt:

2021

Sverige. Konstrundan Blekinge.
South Korea. Haegeumgang Theme Museum Geoje.
Sverige. The Arts Dot “Recovering with art, nature and virtual reality”, Skärva Herrgård, Karlskrona.
Spanien. Galleri på Valid World Hall, Buenaventura Muñoz 6, Barcelona.
Sverige. Representerad av Konstnären & Pinaulens lilla galleri, Karlskrona.

2020

Sverige. Modehuset Kronan Karlskrona.
Sverige. Representerad av Konstnären & Pinaulens lilla galleri, Karlskrona.

2019

Sverige. Två-konstnärs utställning i ett galleri Kvarnplan, Mor Oliviagården Ronneby.
Sydkorea. Internationell Konstfestival i Geoje.

Schweiz. Artbox Gallery Zürich.
Sverige. Kulturrundan Aspö, Drottningskärs Kastell Aspö.
Schweiz. Art Expo Konstfestival i Zürich.

Sverige. The Arts Dot, en internationell konstfestival, Karlskrona.
Sverige. Konstrundan i Blekinge.

2018

Belarus. Samlingsutställning «Калядныя сустрэчы» Konsthallen av Zhodzina History Museum.
Sverige. Representerad av Konstnären & Pinaulens lilla galleri, Karlskrona.

Sverige. The Arts Dot, en internationell konstfestival, initiativtagare och arrangör, Karlskrona.
Sverige. Separatutställning «Städer. Linjer, former och färger», Lanagraphics galleri, Karlskrona.
Italien. Samlingsutställning «We Contemporary» och en officiell presentation av en bok “The Faces of Contemporary Art”, ett museum of Job Foundation, Palazzo Castrone di Santa Ninfa, Palermo.
Belgien. Jurybedömd internationell konstutställning International Biennal of Flanders, Oud Sint Jan Museum, Bruges.
Sverige. #Alla Tecknar, sommarkonstturné för unga i Blekinge, arrangerades av Region Blekinge, Kulturcentrum Ronneby och Ronneby kommun.
USA. Samlingsutställning «New, Cool and Talented» at the Armory Artweeks New-York, Artbox.projects New York 1.0. i Stricoff Gallery, New York.
Italien-USA. Representerad av ett galleri RossoCinabro som är på listan av top-10 gallerier i Rom.
Italien. Samlingsutställning European Intercultural Activity, Milan – Rome, Museo D’Arte e Scienza Milano, E-Campus University Rom.

2017

Sverige. Separatutställning «Livet, Medvetenheten och Själen», Litorina fhsk galleri, Karlskrona.
Italien. Jurybedömd internationell konstutställning, Diocesan Museum Francesco Gonzaga, Mantova.
Sverige. KNA Design Market på Skärgårdsfesten, Karlskrona.
Italien. Finalist av årets Milan International Art Award. Visning av konstverk och prisutdelningen med Vittorio Sgarbi i Dal Verme Theater, Milano.
Italien. Internationell konstfestival ANIMA MUNDI, under 57 Venice Art Biennale. Palazzo Ca’ Zanardi, Venedig.
Sverige. Separatutställning «Colorful shapes», Galleri Marcus, Ystad.
Italien. Internationell Biennale d’Arte Peschiera Del Garda, Verona, Italien.

2016

Sverige. «Årets Nybyggare i Blekinge 2016» och konstutställning på prisutdelnings dag på Residenset i Karlskrona.
Italien. The Contemporaries at Uffizi, Palazzo Ximenes Panciatichi, Florens.
Frankrike. Konstmässa Le Carrousel du Louvre Paris. Mottagare av Gran Prix Louvre Artistic Value Certificate.
Belarus. Separatutställning under projektet Different people, Café-club Faces, Minsk.
Italien. Deltagandet på Florence Design Week, Grand Palazzo Borgnese, Florens.
Frankrike. Jurybedömd konsutställning «Top 60 Masters of Contemporary Art 2016», Slott Château Saint-Martin-de-la-Garrigue Montagnac.
Sverige. Separatutställning, Gallery Annexet, Sölvesborg.
Storbritanien. Parallax Konstmässa I London.

2015

Polen-Tyskland. En målning på ett uppdrag för EU projekt South Baltic Programme 2014-2020 med titeln «Blå och grön tillväxt”. Målningen överlämnades till en officiell representant och till en polsk minister för infrastruktur och utveckling på Kick-off konferensen av Interreg South Baltic Programme 2014-2020, Ystad-Świnoujście / Szczecin. Målningen visades ut senare på konsthallen i Rostock.
USA. Red Dot Art Fair Miami, representerad av ArtTour International, New-York.
Tyskland. Två-personers konstutställning, med konstnären Petra Kossick, «Atelier und Praxis für Kunsttherapie», Cottbus.
Sverige. Separatutställning på sjukhusets restaurang, organiserad av Landstinget Blekinge konstklubb i Karlskrona.
Sverige. Separatutställning, Konstnären & Pinaulen, Karlskrona.

2014

Polen. Samlingsutställning «Integration» i Szczecin, organiserad av EU projekt SBTP med medverkan av ett galleri KH i Karlskrona.

2013

Sverige. Separatutställning «En tjej, en pensel och färg», Litorina fhsk, Karlskrona.

2012

Sverige. Separatutställning «Riktning Skandinavia», ett uttryck för nystart och de utmaningar som mötet med Sverige betyder. Litorina fhsk, Karlskrona.